Μήπως πρέπει να αλλάξεις ριζικά τον τρόπο που σκέφτεσαι για το REAL ESTATE;






Λίγο βαρύς ο τίτλος η αλήθεια είναι αλλά σε έκανε να μπεις... όχι; Άρα τον πρώτο μου σκοπό τον πέτυχα: Να σου τραβήξω την προσοχή. 

Πάμε στον δεύτερο στόχο τώρα, να σε ενημερώσω για πολλές από τις αλλαγές που έρχονται στη αγορά. Και όχι απλά να σε ενημερώσω, αλλά να σου πω ότι αν δεν τις δεις.. και αν δεν αποφασίσεις να αλλάξεις και εσύ μαζί της και να γίνεις καλύτερος, αν δεν αποφασίσεις να προσπαθήσεις να εξελιχθείς.. θα είσαι σύντομα "μη σχετικός" με το αντικείμενο και θα χάσεις. Και αν είσαι 60+ ετών ίσως να μην σε ενδιαφέρει και πολύ και είναι απόλυτα κατανοητό.. έχεις κάποιο πελατολόγιο και κάποια στιγμή θα πάρεις σύνταξη πριν προλάβουν όλα αυτά να γίνουν "επιθετικά" στον τρόπο που δουλεύεις. Αν όμως είσαι μικρότερος.. κάτι πρέπει να κάνεις. 

Είμαι εγώ αυτός που αλλάζει την αγορά;; Όχι βέβαια.. 

Η αγορά εξελίσσεται μόνη της. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Όσο αλλάζουν οι συνήθειες μας, όσο αλλάζουν αυτά που ζητάμε.. αλλάζει και η αγορά. Εγώ όμως πρέπει να το δω γιατί εργάζομαι και επιχειρώ σε αυτή. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και εσύ.

Τι είναι αυτό που αλλάζει στην αγορά ακινήτων;

Αν θέλεις την άποψή μου... όλα αλλάζουν. Δεν μένει τίποτα ίδιο. 

Κατ' αρχάς δεν αλλάζει μόνο η αγορά ακινήτων. Η αγορά ακινήτων δεν κινείται μόνη της. Επηρεάζεται από όλα όσα γίνονται γύρω μας. Επηρεάζεται από κάθε εξέλιξη. Και συ μπορείς να κάνεις μόνο δύο πράγματα.. να διαμαρτυρηθείς γι' αυτό (κάτι που θα σου δώσει μια γρήγορη ευχαρίστηση επειδή δεν φταις εσύ αλλά όλα αυτά που αλλάζουν) ή να το δεις.. και να δεις τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις, ή έστω να επιβιώσεις σε αυτή. 

Για παράδειγμα, στον τομέα της σχεδίασης ακινήτων, ο πατέρας μου, όταν άνοιξε το γραφείο το 1986, σχεδίαζε στο χέρι. Δεν υπήρχαν καν υπολογιστές. Σε λίγα χρόνια από τώρα η παρουσίαση σχεδίων στους πελάτες του τμήματος μελετών της εταιρίας μας θα γίνεται μέσω εικονικής πραγματικότητας! Είμαστε αρκετά κοντά σ΄ αυτό (Υπηρεσία που ήδη παρέχεται αλλά δεν είναι ακόμα η κοινή πρακτική της αγοράς).

Στον τομέα της εκτίμησης ακινήτων και χαρτοφυλακίων, κάποτε οι εκτιμητές έκαναν τις πράξεις στο χέρι. Πλέον, έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας η ποσοτικοποιημένη ανάλυση δεδομένων και τα λεγόμενα AVMs (Automated Valuation Models). Δουλεύει τέλεια; Είναι τα AVMs σχετικά σε όλες τις εργασίες; ΟΧΙ. 
Υπάρχει η ανάγκη όμως γι' αυτά, οπότε είναι πολύ λογικό να θεωρήσουμε ότι στο μέλλον θα είναι άλλη μια πραγματικότητα.

Στον τομέα των μεσιτικών υπηρεσιών τώρα.. εκεί και αν αλλάζουν πολλά! Οι μεσιτικές υπηρεσίες ήταν είναι και θα είναι (αν θέλεις την γνώμη μου) βασισμένες στην διαπροσωπική σχέση, στην εμπιστοσύνη, στις γνώσεις και στις πληροφορίες. Θα αλλάξει ποτέ αυτό; Θεωρώ πως όχι! Τι είναι λοιπόν αυτό που αλλάζει;;
Αλλάζει η αγορά, αλλάζουν οι συνήθειες του καταναλωτή και αλλάζουν και αυτά που ο πελάτης ζητάει από αυτόν που του παρέχει την υπηρεσία.

Βλέπεις, κάποτε ένας πετυχημένος μεσίτης ήταν αυτός ο οποίος διαχειριζότανε την πληροφορία που δεν είχαν άλλοι στην περιοχή του. Προφανώς και ισχύει ακόμα... αλλά στον ίδιο βαθμό; Δες πόση πληροφορία μπορεί να βρει κάποιος στο Internet.. Δες πόση πληροφορία μπορεί ένας αγοραστής να βρει στα Portals, σε BLOGs σαν και αυτό και στα διάφορα websites. Η αξία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πληροφορία, η συλλογή και η διαχείριση αυτής όμως έχει πλέον αλλάξει για τα καλά!

Επίσης.. ας δούμε τι χρειαζότανε κάποιος για να προωθήσει ένα ακίνητο το 1986 (αφού άρχισα με αυτό ως έτος αναφοράς.. θα συνεχίσω με αυτό) και ας δούμε τι χρειάζεσαι τώρα: 

Πρέπει να μπορείς να διαφημίσεις τα ακίνητά σου σε όλα τα γνωστά Portals. Πρέπει να μπορείς να γράψεις ένα σωστό κείμενο.. και επειδή πολλοί πλέον πελάτες είναι από το εξωτερικό... πρέπει να μπορείς να γράψεις και ένα σωστό κείμενο τουλάχιστον στα Αγγλικά.. Και είναι μόνο αυτό;; Όχι βέβαια! Εφόσον πολλοί πελάτες είναι από το εξωτερικό όπως ξαναείπαμε.. πρέπει να μπορείς να διαφημιστείς στο εξωτερικό. Να έχεις πρόσβαση στα Portals εκεί (όταν βρεις τα σωστά χωρίς να χάσεις μια περιουσία) και πρέπει να πας ίσως και σε εκθέσεις.... ή συνέδρια.... ή ένα απλό ταξίδι βρε αδελφε για να γνωρίσεις κόσμο και να δικτυωθείς. 

Επίσης πρέπει να ξέρεις από φωτογραφία. Αν πεις ότι δεν έχεις χρήματα για επαγγελματία φωτογράφο... τις φωτογραφίες πρέπει να τις βγάζεις και να τις επεξεργάζεσαι εσύ! 
Και με τα πολεοδομικά;; Τα νομικά;; Τα φορολογικά;;; Πρέπει να ξέρεις και από αυτά... 

Είναι πραγματικά όμως όλα αυτά η δουλειά σου;; Είναι πραγματικά αυτά που θέλεις να κάνεις;; Προλαβαίνεις; Θέλεις να ασχοληθείς με όλα αυτά;; 

Ακόμα και αν μπορείς να ασχοληθείς με όλα.. ο χρόνος κοστίζει. Πόσα χρήματα χάνεις λοιπόν για να λύνεις κάθε πρόβλημα που προκύπτει σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς;;


Ποια είναι η λύση λοιπόν σε όλα αυτά;

Η λύση είναι μια και μοναδική: Η συνεργασία. Η δημιουργία ομάδας. Η συμμετοχή σε μια ομάδα. Δες το όπως το θες!
Δεν είσαι καλός σε όλα, δεν μπορείς να είσαι. Αλλά ακόμα και αν είσαι... δεν αξίζουν όλα να δίνεις τον χρόνο σου. Οι δουλειές πρέπει να μοιραστούν και ο καθένας να κάνει αυτό στο οποίο είναι παραγωγικός και πάνω στο οποίο έχει επάρκεια γνώσεων. Κάποιες φορές σου φαίνεται οτι κερδίζεις χρήματα κρατώντας τα όλα πάνω σου αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια! Αν τα βάλεις κάτω θα το δεις.

Τι πιστεύω λοιπόν εγώ για την επόμενη μέρα στην αγορά:

Θα το συζητήσουμε πολλές φορές εδώ στο BLOG.. αλλά ήθελα να αρχίσουμε να το συζητάμε από τώρα που η εταιρία (το brand) το οποίο έχουμε αρχίσει και χτίζουμε είναι ακόμα στο 5% από αυτό που θέλουμε να γίνει. 
Η ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑΖΕΙ. Ο κόσμος ζητάει πια νέα πράγματα, διαφορετικές υπηρεσίες.
Και εσύ ως πελάτης δεν θα πήγαινες ποτέ σε κάποιον που δουλεύει μόνος του. Σκέψου το και έτσι.. Οι εταιρίες πια δεν παρέχουν μόνο μια υπηρεσία, συγχωνεύονται ή συνεργάζονται και προσπαθούν να καλύψουν όλο και μεγαλύτερο φάσμα υπηρεσιών.

Μια εταιρία παροχής υπηρεσιών  REAL ESTATE δεν πρέπει απλά να είναι μια εταιρία που πουλάει ακίνητα. Οι μεγαλύτερες εταιρίες του εξωτερικού, λένε ότι είναι εταιρίες Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης και Marketing. Σπίτια πλέον πωλούνται μέσω Youtube.. Χαρτοφυλάκια ακινήτων αγοράζονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Αλήθεια λοιπόν πιστεύεις ότι μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις την δουλειά σου με τον ίδιο τρόπο που την έκανες 10 ή 20 χρόνια πριν;;

Δεν νομίζω.. 

Πρέπει να φοβόμαστε αυτή την εξέλιξη; 

Όχι. Φυσικά και όχι. Είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτό. Όπως είμαι και κάθετα αντίθετος σε οτιδήποτε ποντάρει στην τεχνολογία και αψηφά τον άνθρωπο και τον ανθρώπινο παράγοντα. Είμαι κάθετα αντίθετος σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που ποντάρει σε μια πλατφόρμα και αψηφά την προσωπικότητα του κάθε ενός. Όχι ότι δεν μπορεί να πετύχει.. Είναι κάτι όμως που δεν συμβαδίζει με την δική μου κουλτούρα. Σύμφωνα με τα δικά μου πιστεύω.. είναι ο βέλτιστος συνδυασμός τεχνολογίας - ανθρώπων - δεδομένων και γνώσεων η απάντηση στην νέα πραγματικότητα. 

Ως επαγγελματίας στον χώρο του Real Estate, και ως επιχειρηματίας σε αυτόν, όλα μου τα λεφτά θα τα επένδυα (και τα επενδύω) να βρω τους καλύτερους ανθρώπους να πλαισιώσουν αυτό που χτίζω. Και προφανώς, να πιστέψουν σ αυτό και να έρθουν να το χτίσουμε μαζί! 
Από εκεί και πέρα.. η τεχνολογία είναι απαραίτητη να πλαισιώσει όλη αυτή την προσπάθεια γιατί χωρίς την τεχνολογία δεν γίνεται πλέον τίποτα. 

Εγώ λοιπόν, χτίζω μια ομάδα. Χτίζω ένα brand, χτίζω ένα σπίτι αν θέλεις! Γιατί αυτό είναι για εμένα.. ένα σπίτι. Και ξέρω ότι δεν μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου. 

Και αν με ρωτάς για τι είμαι περισσότερο περήφανος  στα 12 χρόνια που είμαι πλέον στην αγορά.. είναι για την ομάδα που έχω ήδη δίπλα μου! Τους ανθρώπους που έχω επιλέξει... και που με έχουν επιλέξει και αυτοί! Τους οποίους θα αρχίσετε σιγά σιγά να τους γνωρίζετε έναν έναν μέσω του BLOG, του νέου website που ετοιμάζουμε.. του καναλιού μας στο Youtube, του Facebook, του Instagram και μέσω οποιουδήποτε άλλου τρόπου μπορούμε.

Γιατί δεν φοβάμαι να αναδείξω όσους αξίζουν. Είμαι περήφανος γι' αυτούς!

Και όσο πιο πολύ μας βλέπετε και μας διαβάζετε.. τόσο θα αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεστε για το REAL ESTATE και τις υπηρεσίες σε αυτό. 

Μέχρι το επόμενο άρθρο... σας χαιρετώ!!
ΓΔ.



Γράφει ο Γιάννης Δασκαλάκης MRICS

Πιστοποιημένος Εκτιμητής Ακινήτων 

Αδειοδοτημένος Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων 

Managing Partner | ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 

Managing Partner | SPEAK REAL ESTATE


www.daskalakisassociates.com

www.speakgroup.life


Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας. Εξαιρετικό το άρθρο σας και συμφωνώ με όλα όσα γράφετε. Περιμένω με χαρά τα επόμενά σας άρθρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ- έστω και με καθυστέρηση - για τα καλά σας λόγια! Θα χαρούμε να έχουμε σχόλιά σας και στα επόμενα άρθρα!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις